2012. július 30., hétfő

Külöböző alapanyagú festékek áttekintése és tesztje.


Bevezető:

Az elmúlt évek során a plottergyártók különböző tinta-rendszereket fejlesztettek ki a különböző felhasználási igények kielégítésére.

Léteznek például úgynevezett UV-s festékek (nyomtatók), melyet a kimondottan tartós nyomatokhoz szoktak használni, különösen kültérre, ahol a nyomat a nap káros UV sugarainak van kitéve. Garancia szempontjából erősen megvilágított körülmények között 1év, normál körülmények között 100+ év, például irodai feltételek mellett. Ezek mellett vízálló is. Az ilyen festékeket használó nyomtatók jóval drágább árról indulnak és a több 10 (100) milliós összegig is elmehetnek.

Nagyformátumú nyomtatokban egyre elterjedtebb a pigment alapú festékek használata. Előnye, hogy vízálló és fakulás álló. Természetesen nem UV álló, tehát a közvetlen napsütést nem szereti, de elviseli, egészen jól. Ez a kategória már megfizethető.

A legtöbb asztali és nagyformátumú nyomtatóba vízbázis alapú festékeket töltenek, melyek nem bírják jól a napsütést. Nem is vízállóak, így ha jön egy kis eső, vagy leöntjük narancslével, nem csak ragadni fog, de el is folyik a festék. Előnye az olcsósága az előzőz kettőhöz képest.

Speciális festékek is forgalomban vannak. Például az OCÉ Colorwave típusú nyomtatója nem folyékony halmazállapotú festéket használ, hanem zsírkréta-szerű golyócskákat. Alapszínenként (CMYK) egy-egy tartályba több száz, kb. 5mm átmérőjű, ilyen golyó helyezkedik el. Ezek a golyócskák a használatnak megfelelő mennyiségben csúszdáznak be a gépbe egy csigás szerkezeten, ami a tartályba van építve. A gépbe kerülő golyókat a nyomtató megolvassza és megolvadt – és így már folyékony – állapotában kerülnek a papírra.

Teszt:

Csináltunk házilag egy tesztet, hogy a különböző festékek hogyan bírják a kültéri strapát. Azt gondoltuk, hogy az említett technológiáknak nagy része csak marketing szöveg, lényegi különbségek nélkül. Úgy gondoltuk a normál vízbázisú festék is simán kibírt pár hónapot a tűző napon.
Az UV-s festékeket nem volt alkalmunk bevonni a kísérletbe, de biztosra vesszük, hogy nyerték volna a futamot.

Szóval kinyomtattunk egy tesztképet a pigment, a víz és a„zsírkréta” alapú festékekkel, persze külön gépeken. Kitettük őket az udvarra egy hónapra. A nyár elég változatos, így kaptak 10 fokot hajnalban, 60 fokot napon, párát, esőt, szelet, földet, sarat, szóval meggyötörtük őket rendesen, hogy lássuk, mi történik a minőség szempontjából. Lássuk az értékelést és alább a tesztképeket.

Várakozásunknak megfelelően a pigment alapú nyomatunk teljesített a legjobban. Nem folyt el a festék és csak minimálisan fakult, az összes szín egyformán. Az eredeti minőségéhez képest kb. 15%-ot romlott. Összességében teljesen használható maradt egy kis takarítás után.
A második és harmadik versenyzőnk holtversenyben lett használhatatlan, amire egyáltalán nem számítottunk. A golyócskás plakát elment barnás, pirosos, feketés árnyalatba, míg a víz alapú nagyon drasztikusan kifakult. A képek alapján látható, hogy az ezekkel a festékekkel készített nyomatok egyáltalán nem alkalmasak kültéri nyomtatásra.


Pigment alapú festék (HP DJ 6100)


"Zsírkréta" alapú golyócska (OCÉ CW600)


Normál vízbázisú festék (HP DJ 7100)


A rend kedvéért azért érdemes megjegyezni, hogy a nyomatokat olyan körülményeknek tettük ki huzamosabban, amit a gyártók sem támogatnak és nem is ilyen célokra vannak ezek a gépek, festékek kifejlesztve. Beltéri nyomatás esetén hibátlan képminőséget érhetünk el, hosszú távra is, bármelyik technológiával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése